REGIONAAL RISICOPROFIEL
Inleiding
Aanleiding
Natuurbranden, overstromingen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van nutsvoorzieningen vormen doorlopend een bedreiging van de samenleving. Het regionaal risicoprofiel is een inventarisatie en analyse van de in een veiligheidsregio aanwezige risico’s. Op basis van deze risico's prepareert de veiligheidsregio zich en kan het bestuur strategische keuzes maken voor de risico- en crisisbeheersing. Deze ambities worden vastgelegd in het beleidsplan van de veiligheidsregio. Om met risico’s om te kunnen gaan moeten overheid, bedrijven en burgers nauw samenwerken. Het risicoprofiel is hiermee tevens een basis voor risicocommunicatie.
Vaststelling
Het Regionaal risicoprofiel is op 4 maart 2022 vastgesteld door het Algemeen Bestuur van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.
De maatschappij wordt steeds sneller en vaker geconfronteerd met nieuwe en onbekende risico's. Zowel op technisch gebied, als op het sociale terrein. Om hier beter op in te kunnen spelen wordt het risicoprofiel vastgesteld voor een periode van twee jaar. Sommige toekomstige risico's, zoals bijvoorbeeld windmolenparken op zee en de energietransitie, zijn al in beeld. In de toekomst geven deze een ander risicoprofiel, maar ze leiden nu nog niet tot preparatieve keuzes voor de crisisorganisatie.
Totstandkoming regionaal risicoprofiel
Samenwerking
Bij het opstellen van het risicoprofiel werkt de veiligheidsregio samen met relevante partners, zoals gemeenten, provincie, politie en waterschap. De basis voor het opstellen van het risicoprofiel is de ‘Handleiding Regionaal Risicoprofiel’. Daarnaast is gebruik gemaakt van expert judgement; het bevragen van een grote groep experts om zo tot een betrouwbaar totaalbeeld te komen. Door de Corona maatregelen waren dit jaar geen fysieke bijeenkomsten mogelijk. Het uitvragen van de experts heeft plaatsgevonden door middel van twee digitale enquête's. De voorbereiding en verwerking van de resultaten werden gedaan door een projectgroep met vertegenwoordigers vanuit de Politie, GHOR, Brandweer en Risico- & Crisisbeheersing.
Risico inventarisatie
In de eerste enquête is gekeken naar de ontwikkelingen in de regio, binnen Nederland en zelfs wereldwijd. Hierbij is ook de informatie uit het Nationaal Veiligheidsprofiel meegenomen. Partners hebben vanuit hun eigen risicoprofiel inbreng gegeven. Vervolgens zijn per thema de relevante crisistypes bepaald, hierbij is tevens rekening gehouden met de inspanningen van afgelopen jaren.
Risicoanalyse
Door middel van de tweede enquête zijn de geselecteerde crisistypes geanalyseerd en ‘gescoord’. Bij de beoordeling van de risico’s zijn de vitale belangen (territoriale, fysieke, economische en ecologische veiligheid, sociale en politieke stabiliteit en de veiligheid van cultureel erfgoed) meegewogen en is een inschatting gemaakt van de waarschijnlijkheid. Voor de beoordeling is gebruik gemaakt van expert judgement. Veranderingen t.o.v. 2019 zijn ondere andere een lagere inschatting van de waarschijnlijkheid op het optreden van extreem geweld en branden met effecten en een hogere kans op incidenten met personen met verward gedrag. De impact van luchtvaartincidenten wordt hoger ingeschat en de impact van uitval elektriciteit en extreem weer lager.