ORGANISATIE
Preventie
Informatie
1. Inzicht in eigen dienstverlening
Medewerkers een veilige en gezonde werkomgeving bieden is onderdeel van het personeelsbeleid. Het is van belang om inzicht in de eigen dienstverlening te hebben om de psychosociale nazorg in fase 3 goed in te kunnen richten. Gebruik daarbij onderstaande checklist.
2. Kringenmodel voor de juiste steun
Bij het bieden van juiste steun (ook wel nazorg) wordt aangeraden dit te baseren op kringen rondom een individu, bij wie steun kan worden gezocht en stapsgewijs meer professionele hulpverlening wordt ingezet.
3. Opzetten Team Collegiale Ondersteuning (TCO)
De georganiseerde collegiale nazorg die in de tweede kring wordt aangehaald, noemen we hier team collegiale ondersteuning (TCO). Dit team bestaat uit collega’s in de organisatie die specifiek zijn toegerust en aangewezen in het bieden van collegiale steun.
Tips
1. Informeren medewerkers
Communiceer met medewerkers over wat hen te wachten staat en hoe zij zich hier mogelijk tegen kunnen beschermen.
2. Contactpunt psychosociale ondersteuning voor zorgprofessionals (ARQ IVP)
Ziekenhuizen, welzijnsorganisaties en zorginstellingen kunnen bij dit contactpunt terecht voor advies in de ondersteuning van hun medewerkers. Ze geven op aanvraag advies.
3. Online zelfhulp gratis aanbod
GGZ biedt een divers gratis aanbod aan zelfhulp filmpjes en gratis trainingen. Als organisatie kan je medewerkers hierop wijzen.
Tools
1. Zelfscreener Veerkracht (gratis online instrument)
De vragenlijst van ARQ-IVP is een gratis online instrument dat werknemers in staat stelt om met regelmaat na te gaan hoe het gaat met de balans tussen wat energie geeft in het werk en wat stress oplevert (thuis of op het werk). Met de inzet van de Zelfscreener worden medewerkers aangezet tot zelfreflectie en krijgen zij directe feedback en advies over hun stress-energie balans. Zo wordt de eigen regie en het zelf herstellend vermogen van de werknemer ondersteund.
2. Zelfscreener Veerkracht (betaalde versie op maat voor jouw organisatie)
Organisaties kunnen de zelfscreener voor zorgprofessionals organisatiespecifiek maken tegen betaling. Vaste onderdelen van de zelfscreener zijn vragen over energiebronnen, stressoren en hulpbronnen. Aangevuld met vragen over de gevolgen van Corona en vragen over omgaan met moeilijke situaties. De ‘zelfscreener per organisatie’ slaat een brug tussen onderzoek en praktijk en legt een link naar de (gecontracteerde) zorgprofessionals die de organisatie heeft. Een rapportage geeft inzicht in de stress-energie balans van personeel op organisatieniveau.
3. Platform Stress de Baas
Op dit platform kunnen werkgevers terecht voor meer informatie, hulpmiddelen en tips van experts. Hiermee helpt u uw medewerkers mentaal fit te blijven. Hoe herkent u bijvoorbeeld stress bij medewerkers en hoe begint u een goed gesprek over stress?
4. Film over collegiale ondersteuning
5. Peer Support in de Zorg opzetten binnen eigen organisatie
Peer Support in de Zorg helpt ziekenhuizen en andere zorginstellingen om peer-support op te zetten binnen hun organisatie. Medewerkers worden opgeleid om peer-support te kunnen verlenen aan collega's na een medisch incident of een calamiteit. Ondersteuning in de vorm van peer-support kan de negatieve impact van een incident op de zorgverlener zelf en de organisatie waarin men werkt verminderen.