Digitale woningcheck

Op de website woongemakiskinderspel.nl vinden inwoners een interactieve online woningcheck. Met de online woningcheck ontdekken inwoners op een laagdrempelige manier hoe veilig hun huis is. Met mobiel of tablet in de hand kunnen ze op hun eigen tempo hun huis kamer voor kamer nalopen aan de hand 30 makkelijke ja/nee-vragen. Aan het eind kunnen ze uitslag downloaden en krijgen ze tips hoe ze de punten kunnen aanpakken die nog veiliger kunnen. De vragen die gesteld worden komen overeen met de punten die onze brandweercollega’s nalopen bij de fysieke woningcheck. Zo helpen we mensen om brand en valongelukken te voorkomen.

Papieren woningchecklist volwassen

Inwoners die liever met papier werken, kunnen op de website een woningchecklist downloaden om uit te printen. De brandweer heeft deze folders ook gedrukt op voorraad om bijvoorbeeld uit te delen bij voorlichtingsbijeenkomsten.

WoningChecklist kinderen

Er is ook een woningchecklist speciaal voor kinderen. Hiermee sporen we kinderen aan om bij hun ouders, grootouders of buren te kijken hoe veilig het huis is. De brandweer deelt de opvouwbare folder uit aan kinderen wanneer zij voorlichting geven op scholen. Samen met gemeenten kijkt de veiligheidsregio naar partners die de checklist verder kunnen verspreiden.

Fysieke woningchecks

In gemeenten die zijn aangesloten bij het project, kunnen inwoners die het lastig vinden zelf hun woning te checken vaak ook een huisbezoek aanvragen, waarbij een expert van de brandweer of het Rode Kruis de woningcheck uitvoert.